follow me =)

Selasa, 16 Jun 2015

Renovate dapur - part 3

list barang semua nya
sebelum
selepas
sebelum
selepas

Assalammualaikum..  alhamdulillah..  siap sudah tile dan juga dapur kami.. xdela se gah mane.. just simple2 je kami buat.. simple pun tetap beribu huhuhu..  ni rumah kecik je.. klu rumah besar tak taula brape kos nya.. ribu riban la gayanya..

barang2 yg kami beli termasuk table top adalah lbh kurg rm1k. Pasang tile rm750. Alhamdulillah dapat upah yang berpatutan.  Dia ambil upah pasang tiles rm3 sekaki untuk lantak bawah,  table top punya tiles dia ambil rm40 sekaki. Namanya iwan. satu kawasan dengan rumah saya jadi senang nak deal dan jg buat keje..  siap dalam 3 hari.  actually bole siap dalam 2 hari je tapi satu hari tu dia half day je buat sebab kami cari tiles lagi.  kurang plak kami beli tiles. 

Buat table top time dh duduk umab ni memang teruk la sebab berabu woo satu rumah..  nak mengelap satu hal,  nak kemas barang lagi..  sabar jela.. tapi berbaloi sangat2.

Sesiapa hendak no.phone iwan, bolehla comment di bawah ye. 

Posted via redmi

Selasa, 9 Jun 2015

Renovate rumah - table top part 2

pecah tiles
ni tiang yang kami akan buat

Assalammualaikum..
Hari ini nak cerita tentang table top..  kami tukar plan lagi hehhe..  masa awal planning kami upah orang untuk buat table top..  sekarang kami plan buat sendiri plak sebab table top kami kecik je.  senang dan jimat jika buat sendiri..  Mula-mula kami pecahkan tiles lantai yang sedia ada untuk bina tiang..  plan kami lain dari yang lain..  kami buat tiang diantara sinki..  biar bagi kukuh sikit..  insyaAllah..  tapi harap-harap bolehla pasang kabinet.. 


selesai buat tiang
rangka table top
list yang kami perlukan

Ok.. selepas buat tiang..  kami buat rangka table top pula..  bahan yang diperlukan ialah playwood ketebakan 3mm, kayu 3x1, rod bese,  jaring..  make sure kena buat lakaran dulu baru boleh budget berapa panjang yang diperlukan..


lepas sudah siap potong dan ikat semua besi dan jaring besi..  angkat dan letak di atas tiang yang dibuat tadi.. pastikan ada support belah bawah.. 
sampai sini dulu kerja-kerja kami di hari minggu..  nanti insyaAllah saya akan listkan bahan-bahan beserta harga =)... 



Posted via redmi

Renovate rumah - table top part 2

pecah tiles

ni tiang yang kami akan buat

Assalammualaikum..
Hari ini nak cerita tentang table top..  kami tukar plan lagi hehhe..  masa awal planning kami upah orang untuk buat table top..  sekarang kami plan buat sendiri plak sebab table top kami kecik je.  senang dan jimat jika buat sendiri..  Mula-mula kami pecahkan tiles lantai yang sedia ada untuk bina tiang..  plan kami lain dari yang lain..  kami buat tiang diantara sinki..  biar bagi kukuh sikit..  insyaAllah..  tapi harap-harap bolehla pasang kabinet.. 


selesai buat tiang

rangka table top

list yang kami perlukan

Ok.. selepas buat tiang..  kami buat rangka table top pula..  bahan yang diperlukan ialah playwood ketebakan 3mm, kayu 3x1, rod bese,  jaring..  make sure kena buat lakaran dulu baru boleh budget berapa panjang yang diperlukan..




lepas sudah siap potong dan ikat semua besi dan jaring besi..  angkat dan letak di atas tiang yang dibuat tadi.. pastikan ada support belah bawah.. 
sampai sini dulu kerja-kerja kami di hari minggu..  nanti insyaAllah saya akan listkan bahan-bahan beserta harga =)... 



Posted via redmi


Rabu, 3 Jun 2015

Renovate rumah - tiles dapur part 2

kasarkan permukaan lantai
simen lantai
siappp!!

assalammualaikum...

sekarang ada plan tambahan pula hehe..  Pada asalnya kami decide tak nak ratakan antara dapur basah dgn dapur memasak sebab upah untuk ratakan sebanyak rm200. Bagi kami agak mahal la..  tiba-tiba minggu lepas husband nak pasang tiles sendiri plak tapi bukan semua la..  mana yang mampu je dengan alasan nanti kos upah boleh la kurang skit.  bahan untuk pasang tiles sudah beli tapi saya cadangkan kt suami baik ratakan lantai dulu.. suami pun setuju.. =)..  alhamdulillah.. jimat rm200... bila dah buat sendiri tu baru tau penat lelah buat huhu.. patutla upah rm200.. saya tolong skit je dah rasa penat huhu...

kos-kos nya :
simen 1beg rm18.50
pasir 8beg rm40
peralatan dalam rm50



Posted via redmi

Rabu, 27 Mei 2015

my new gadget - redmi





yeyy... dpt nset baru..  sgt bebaloi beli nset ni..  besar.. murah.. dan spec sgt ok..

saiz 5.5' mcm nset note
camera 13mp rear, 5mp front
2g rom
8g ram

ni adalah ciri2 yg sy cari... 

redmi note 4g

 www.mi.com



Posted via mobile


Ahad, 24 Mei 2015

Renovate rumah - table top (part 1)

Assalammualaikum...

Hari itu saya ada tulis untuk buat tiles dapur. Sekarang tukar plan pula. Sebelum ni plan just buat tiles sahaja, selepas itu baru buat kabinet dapur satu set tanpa table top konkrit. Table top hanya guna solid face je. Last minit tukar plan iaitu buat tiles dan table top konkrit terus. Beza harga tak banyak sangat. Table top konkrit dpt harga lumsum sebab dapur kecik je. Alhamdulillah, masih dalam bajet.

Kira-kiranya seperti ni...
1. Satu set kabinet..
Kabinet bawah milamin + table top jenis laminate = rm1520 (rm190x8kaki)

2. Table top konkrit + kabinet bawah..
Upah table top - rm600
Tiles 2x2 - rm50
Kabinet jenis 3g - rm1040
Total rm1690

Setakat ni buat bawah dulu.. Kabinet atas kena penuhkan tabung semula hehhe...

Semlm beli tiles dapur dan sinki..
Tiles dlm rm50 jugak dan sinki dpt rm220 two bowl... Servey2 harga sinki mmg mhal dlm 100 keatas... Seratus lbh tu tuk satu bowl je.. Bile beli bowl dua, satu masalah nak kena tmbah saluran.. Nasib boleh piping sendiri.. Kalau panggil tukang paip dah kena extra cas lagi...




Ahad, 17 Mei 2015

Renovate rumah - tiles dapur (part 1)

Salam..

Semlm kami beli tiles untuk dapur memasak dan basah kami.. Kami tukar yang baru sebab yang lama tidak rata dan kaler pun tidak sama. Hasrat sebenar hendak pasang kabinet dapur agar dapur nampak kemas sedikit... Jadi sebelum pasang kabinet, lantai hendak tukar dulu supaya tidak buat kerja dua kali..
Semalam pergi jalan reko untuk beli tiles.. Banyak jugak tiles yang cantik-cantik. Harga murah sikit dari kedai yang kami servey di puchong. Beza rm0.40 je tapi kalau beli banyak, banyak jugak bezanya kan.. Tidak termasuk GST lagi..


nama kedai yang kami beli tiles

Tiles pilihan hati kami.. simple je hehehe

ni lantai dapur basah kami... 

dapur basah kami

lantai dapur memasak kami. asal takde tiles, just tikar je.